Det är glest med kaffet när du kör mellan Kiruna och Narvik. Slående utsikt över Torneträsk, Kirunafjällen, Lapporten men tjurigare med fikat. Och Abisko Mountain Lodge är inte ett kafé i vanlig bemärkelse, snarare ett litet hotell, men lobbyn har hög mysfaktor och fika serveras, varje dag. Även italienska kaffevarianter. Med hembakta godsaker. Som kan avnjutas i mjuka soffor och fåtöljer.

Kanske det känns så mysigt att du vill stanna. Och gör för all del det, restaurangen går nämligen inte heller av för hackor. Röding och ren – det hör ju till i de här trakterna – men också briljant seafood från närliggande Nordatlanten. Vintertid pulserar lodgen av skidfantaster och norrskensturister från hela världen, sommartid är tempot lite lugnare men en stadig ström av vandrare, fiskare och ortsbor passerar. Slå dig ner i soffan, drick en cappuccino och bläddra i en skid- eller klättertidning. Lyssna på bordsgrannens historier om dagens bravader. Det här är värt den korta avstickaren från E10:an.

Hitta hit: Sväng av E10 upp mot Abisko Östra, följ vägen som slingrar sig uppåt några hundra meter, under järnvägen. Vid första kurvan ovan järnvägen kör du av mot lodgen. Framme!

Hjortronkåsan är grädden på moset om du stannar för middag.
AML_hjortronkåsa_900px