Fika lite!?

Det här är vår hyllning till riktigt gott fika. Och till de caféägare, bagare och baristor som ser till att du och jag får en bra paus på resa genom landet.

Caféer som ligger lite vid sidan av, men som vi tycker är värda en omväg. Små personliga ställen som förgyllt våra resor. Oftast i glesbygden, i vart fall inte mitt på ströget i storstan. (Men en och annan halvgles tätort slinker kanske igenom glesbygdsfiltret – helt och hållet kvalificerad genom förträffligt fika).

Det finns inget så nedslående på resan som surbryggt kaffe och torra muffins. För att inte tala om torrstekt grillkorv med unken räksallad. Man blir liksom grälsjuk av det, stämningen i bilen sjunker till surmulet mummel.

Å andra sidan finns det inte heller något som höjer humöret, och som faktiskt stannar kvar i minnet, lika effektivt som ett riktigt bra fikaställe.

En god cappuccino med krämigt mjölkskum. Äkta kokkaffe. Hembakta kardemummabullar, eller en surdegsfralla med närystad getost. Tunnbrödsstut. Galet gott! Lägg till lite udda kaffekoppar, mormors trasmattor – eller en totalt dedikerad 50-talsmiljö – och du har ett glesbygdsfik som vi kommer prata om i år efteråt. Och publicera här.

Välkommen till Glesbygdsfika.nu – en blogg med våra bästa fikastunder längs Sveriges vägar.

Henrika & Håkan

 

PS. Vi tar gärna emot tips på härliga fikastopp. Du når oss på epost hej (snabel-a) glesbygdsfika.nu.