Precis vid rondellen, en av fyra på rad, i centrala Rättvik ligger en doldis. I alla fall har Fricks länge varit det för oss, men konditoriet har anor från 50-talet. Kanske har vi varit avskräckta av exteriören som inte lockar till besök. Men nu finns det ingen ursäkt att inte stanna igen.

Här finns ett gediget utbud av matiga smörgåsar och lättare luncher, eget matbröd och massor av exemplariskt bakade bakverk. Du kan välja att sitta murrigt mysigt med kurbits på vägarna, vid bardisken mot torget eller i den större och ljusare lokalen som vetter mot bilvägen.

Gillar du arrak så beställ den kufiska skapelsen Bombmurkla. Ett av de lite mer udda bakverken. Och det finns ett digert utbud som håller dig nyfiken väldigt många stopp framöver. Traditionellt blandat med lite egna påhitt. Till och med epitetet klassiskt känns som en underdrift. Proffsigt och gott. Inte så spralligt glatt bakom kassan kanske, men det kompenseras lätt av att man har öppet alla dagar året runt.

Hitta hit: Tio meter från väg 70 som går rakt genom Rättvik. I höjd med Långbryggan i hörnet hittar du Nya Fricks. Parkering precis utanför. Adress Hsb-gatan 1.

Bombmurkla på Fricks
Se upp i magen! En bombmurkla.