Vi flyr hösten in i Kretsloppshusets ombonade växthuskafé, lagom fuktiga genom alla klädlager efter en natt i tält. Det är september, helg och regnet får fart av ilande vindbyar. Men inne i värmen på kaféet märks höstrusket inte av, och lunchbuffén står uppdukad.

Kretsloppshuset i Mörsil är en gammal favorit. Här har vi fikat åtskilliga gånger genom åren, och kaféet håller ställningarna som ett av västjämtlands mest trivsamma. Lunchbuffén är alltid ett starkt kort med sina sallader, varmrätt, soppa och gott bröd. Men det är svårt att bestämma sig, för mackorna är minst lika goda. Och bakverken fantastiska.

kretsloppshus_soppa-litenDet är ekologiskt, närproducerat – en hel del från den egna trädgården – och vackert. Du sitter omgärdad av slingrande växter, och otaliga krukor står utplacerade på alla möjliga horisontella ytor. Fikabord och stolar är behagfullt slitna. Det ger trivsel. Och sommartid, eller under mindre blåsiga dagar, kan du promenera runt i de fina planteringarna i trädgården. Butiken i entrén andas gammal handelsbod med småskaligt producerade, ekologiska varor och fint hantverk.

Kretsloppshuset är helt enkelt ett måste-stopp, någon gång i livet om du passerar Mörsil. Och det gör du ju, om du har vägarna till Åre, Järpen eller Undersåker.

Hitta hit: Sväng av från E14 någon mil öster om Järpen (både östra avfarten vid OKQ8 och västra vid värdshuset fungerar bra). Följ byvägen tills du når fram till ett vackert rött plank med texten Kretsloppshuset på. Framme.

kretsloppshus_ute

kretsloppshus_inne

kretsloppshus_blom-skap