Je reviens – jag kommer tillbaka.Återvinning i pappersbranschen får en helt ny, fantastisk innebörd i de dalsländska skogarna. Här har konstnärskollektivet Not Quite flyttat in i det gamla pappersbruket i Fengersfors och stöpt om det till ateljéer, utställningslokaler, butik och café. Allt inrymt i ståtliga tegelbyggnader och inramat av frodig grönska.

Sommarcaféet bjuder fräsch meny – vi tog rökt lax från närliggande rökeriet i Håverud – och kaffet och fikabrödet är utmärkt. I en angränsande byggnad ligger stenugnsbageriet som levererar svällande surdegslimpor till lunchen. Det finns några bord i den enkla lokalen och desto fler i trädgården. Massor av blickfång i naturen runt omkring, det märks att det är konstnärer som står för den rumsliga utformningen.

Utställningarna ligger i den gamla pappersfabriken, råa ytor som utgör en perfekt fond till installationer, bildkonst, textil, keramik och alla de andra uttryck som samsas här. Till och med de gamla pappersmaskinerna finns kvar på sina håll, och kortfattade skyltar berättar om äldre tiders verksamhet i lokalerna.

Not Quite är en rejäl avstickare från de stora vägarna, men väl värd en heldagsutflykt om du befinner dig i Dalsland. Öppet sommartid. En liten badsjö i närheten bjuder på dopp.

Hitta hit: Mellan Bengtsfors och Åmål i hjärtat av Dalsland. Sväng av från väg 164 mot Fengersfors. Kan också nås söderifrån från Håverud eller Dals-Långed.

NotQuite_07226_640px

NotQuite_07242_640px

NotQuite_07237_640px