Kanske blir det inte så mycket mer glesbygdsfika än så här. Några mil norr om Gällivare, kaffesuget vaknar. Det är skog, myrmark, en sjö, mer myrmark, ännu en sjö och så en skylt: kaffe 2 km. Klart vi stannar.

Avfarten är på vänster sida, det ser lite ödsligt ut på grusplanen när vi svänger in. En röd byggnad, en traktor, ett bostadshus. Ett dass. Men kaffehurran utanför dörren hälsar välkommen, och några anslag berättar att man även kan köpa fiskekort.

Moskojarvi-4_300pxDet är Moskojärvi bygdegårdsförening som driver kafét (en stjärna i himlen till alla hembygdsföreningar!! Vad skulle vi göra utan dem?). Vi erbjuds köpa våfflor av den vänligt pratsamma kafévärdinnan, och kakbuffén är ambitiös. Bullar, flera sorters mjuka kakor. Tablettaskar. Glass.

Vi får höra att byggnaden minsann inhyst både skola, affärslokal och postkontor, en pärm erbjuder läsning för den nyfikne. Eller så kan man botanisera bland dvd-filmer, serietidningar och allsköns pryttlar i loppisavdelningen. Ett trevligt stopp som bryter av i E10ans entonighet.

Hitta hit: E10 cirka 5 mil norr om Gällivare, i Moskojärvi. Håll utkik efter liten skylt längs vägkanten, ett par kilometer senare är infarten på vänster sida.

Moskojärvi-1

Moskojärvi-2
Så här skuttig blev Håkan över att få fika.
moskojarvi_hopp