Vi får tacka Inlandsbanan för att vi hittar till Vilhelmina Gårdsbutik. Tåget gör sitt lunchstopp här under sin färd norrut, och som passagerare serveras vi förbeställd lunch i den lilla restaurangen med utsikt över blåbärsriset. 45 minuters lunch och bensträckare, samspråk med getterna i hagen, och sen puttrar Inlandsbanan vidare.

Men det är inte bara tåggäster som trakteras. Gårdsbutiken ligger precis intill E45, i norra utkanten av Vilhelmina, vid avfarten mot Kittelfjäll och Klimpfjäll.

En skylt med Eldrimners mathantverkssymbol utanför butiken skvallrar om att M Bergmans Fisk & Gårdsbutik ser god mat som en hederssak. Charkdisken är fylld med norrlandsproducerat, likaså butikshyllorna som presenterar dignar av burkar, flaskor och förpackningar med saft, sylt, marmelad, kex och andra godsaker. Det är faktiskt bara oljorna i fina flaskor som inte är närproducerade, förklarar butiksbiträdet (”de är så bra så de får vara med ändå”).

Fisk är huvudnumret, fisk som röks och förädlas i anslutning till butiken. Och det är just rökt fisk som tronar på min lunchtallrik, tillsammans med en len potatissallad och friska grönsaker. Det är gott och vackert för ögat.

Snart har de 45 minuterna gått. Tåget rullar vidare.

Vilhelmina_gardsbutik_1
Vilhelmina_gardsbutik_2X
Vilhelmina_gardsbutik_4 Vilhelmina_gardsbutik_7