Omvägar kan bjuda på alla slags överraskningar, och en behaglig sådan är spontanstoppet på Broman Gard i Ryssa väster om Siljan. Det röda huset med rejäl dalahäst på gårdsplan ser så inbjudande ut när vi far förbi, att vi snabbt vänder om. Ateljécafé, säger en skylt, Bed & Breakfast en annan. Det här måste utforskas! Ytterligare en skylt vid vägrenen utlovar Vinnarbulle. Oemotståndligt för fikafantaster.

Vi tar såklart en Vinnarbulle, bakad enligt kocklandslagets vinnarrecept, och ett ljuvligt frasigt rullrån med lingongrädde. Kaffe på det, med mjölken omtänksamt serverad i miniflaskor. Själva lokalen är minimal, rymmer kanske tio sittplatser, men stämningsfull med sin blandning av konsthantverk, akvareller och ateljéhörna. Trädgården bjuder på ytterligare sittplatser, utsikt över vatten och en liten sluss. Det finns små blickfång att vila ögonen på överallt i grönskan och barnen hittar snabbt en sandlåda i en gammal eka. De två rummen i caféets bed & breakfast är fullbokade nästan jämt, berättar föreståndarinnan.

Trafikstopp på vår tänkta färdväg öster om Siljan, visar sig vara en vinstlott.

Obs: Öppettiderna är varierande, kolla Broman Gard på facebook inför besök.

Hitta hit: Om du kommer norrifrån, från Mora, följ väg 45 men ta av mot Leksand strax efter Vika. Ett par-tre kilometer efter avtaget ligger den lilla byn Ryssa med karaktäristiska dalagårdar. Broman Gård ligger på höger sida.

BromanGård_02
BromanGård_03
BromanGård_04