En liten sväng av från väg 70 så är du i lilla Säter, strax norr om Hedemora. Kanske minns du ortens devis ”Galen i Säter”, en liten vits eftersom Säter mest är förknippat med ett av Sveriges största mentalsjukhus, en gång i tiden.  Kanske har du bara stannat snabbt vid rödljusen på väg till eller från Dalarna. Ta tillfällen och sväng av från vägen. Säter är en fin lite trästad på sommaren. Utbudet av fikaställen består däremot enligt bibliotekarien vi frågar av ”ett enda kafé, men det är bra”. Nog finns det mer än en kaffekopp att välja på men Annas Café och Brödbod är bra, vi håller med.

Annas Café och brödbod håller öppet från tidig morgon (klockan 07.00 vardagar). Det är också bra. Här hittar du ett ganska brett utbud av eget fikabröd, matbröd och tårtor i en småtrevlig liten lokal med både bord vid fönster och soffhörna. Kulglass från Sia slevas upp i bägare på sommaren. Lättare luncher och soppor är ett alternativ om man slinker in runt lunchtid. Vad mer kan man begära, när man som vi behöver ett enkelt stopp på vägen.

Facebooksidan heter Annas hembageri. Men det finns ett med samma namn i Mariefred också, så välj rätt (Hedins) om du vill dubbelkolla öppettider innan du svänger av vägen. (Glesbygdsfika rekommenderar för övrigt alltid aktuell dubbelkoll eftersom öppettider ändras ofta). År du fikasugen en söndag får du däremot välja caféerna i Hedemora istället, bara ett par mil söderut.

Hitta hit: Mitt i Säter svänger du in mot centrum vid trafikljusen och in på Östra långgatan. Adressen är tvärgatan: Vasagatan 2. Det finns parkering precis i närheten.