Du får lämna storvägen en stund för att hitta fram till Tinas praliner, men å så värt. Den lilla jämtländska chokladtillverkaren ligger i Alsenbygden, en avstickare från pulsådern E14. Men styr kosan hit, och du belönas inte bara med böljande jämtländskt landskap utan – framförallt – av choklad i toppklass. Tina gör choklad för finsmakare, varje pralin ett litet utsökt mästerverk, hantverksmässigt producerad av fina råvaror.

Vi brukar ibland lyxa till det med en lunchpralin på Telogott i Östersund. Så när Tina på Facebook aviserar sommarcafé hemma i ”fabriken” inser vi att vi måste planera in ett besök. Oj, vad vi är laddade.

Och gott är det. Dotterns chokladmousse en dröm, keylime-pajen fantastisk, tryffelchokladtårtan grym och sommartårtan både blickfång och smakfest. Sen är det pralinerna… vi inser att vi nog, trots allt, även om det vore jättejättejättegott, kanske ändå inte orkar sådana också. Så vi köper med oss några hem till kvällen. Chokladchock: En enkel väg till en stunds lycka.

Hitta hit: Kommer du västerifrån (från Åre) svänger du av vänster i Mörsil, vid OKQ8-macken. Sen är det skyltat, ca 19 kilometer (fast karttjänst i telefonen gör det ännu enklare). Från Östersundshållet svänger du av i Trångsviken, eller om du vill ta den fina vägen norr om Alsensjön: i Kingsta mot Nälden.